Hoe werkt de wachtlijst?


Als huurder van een vroegere SHM


Na je inschrijving kom je op een wachtlijst voor een specifiek type woning. Het type woning dat je krijgt, hangt af van de grootte van je gezin en de locatie waar je wilt wonen.
 

Vanaf dat moment wacht je tot je een woning kunt huren die voldoet aan jouw wensen. Iedere keer dat er een vergelijkbare woning verhuurd wordt, stijg je een plekje op de wachtlijst (tenzij er kandidaten met voorrang bijkomen).


Van zodra je bovenaan de lijst staat, nodigen we je uit om de woning te komen bekijken.


Hoelang moet ik nog wachten?

Hoelang je nog moet wachten tot je aan de beurt bent, kunnen we niet zeggen.

Je kan wel zelf jouw plaats op de wachtlijst raadplegen.


Wijzigingen altijd doorgeven

Het is heel belangrijk dat je ons laat weten als je verhuist naar een ander adres. Alleen zo komt onze briefwisseling voor een actualisatie of aanbod goed bij jou terecht. Je verwittigt ons binnen de maand, nadat je adres officieel veranderd is. Dat wil zeggen dat de wijkagent de verhuizing heeft bevestigd en je bent langs geweest op het gemeentehuis om je identiteitskaart en andere documenten te laten aanpassen. Ook een wijziging in jouw gezinssamenstelling geef je zo snel mogelijk door.


Als huurder van een vroegere SVK


Bij je inschrijving koos je om je kandidaat te stellen voor woningen in een bepaalde gemeente of deelgemeente. Waar je wilt wonen en de grootte van je gezin bepalen je woningtype. Je krijgt enkel een woning die voor jouw gezin past.
 

Actueel besteedbaar inkomen en woonnood

Het sociaal verhuurkantoor werkt met een puntensysteem. We kijken vooral naar je actueel besteedbaar inkomen en je huidige woonsituatie. Hoe dringender je woonsituatie en hoe lager je actueel inkomen, hoe hoger je op de wachtlijst komt. Je krijgt dan meer ‘punten’.


Er zijn nog andere aspecten die punten opleveren, zo houden we ook rekening met kinderen en met SVK-huurders die willen verhuizen. Het SVK kan ook punten toekennen voor je wachttijd en voor inwoners van de gemeente of het werkingsgebied.
 

Wachtlijst

Nu zit je in een wachttijd. Telkens er een woning vrijkomt bij ons, bekijken we het totale aantal punten dat de kandidaten hebben die voor dat woningtype in aanmerking komen.


Zijn er twee kandidaten met evenveel punten, dan kijken we naar je inschrijvingsdatum.
 

Speciale voorrang

In sommige gevallen kan je een absolute voorrang krijgen, maar dit is een uitzonderlijke situatie. Kom je bij ons informeren over deze speciale voorrang.
 

Hoelang moet ik nog wachten?

Hoelang je nog moet wachten tot je aan de beurt bent, kunnen we echt niet zeggen. Wel kan je bij ons navragen op welke plaats je op de wachtlijst staat. Je positie op de wachtlijst zegt echter niet veel over de resterende wachttijd.
 

Wijzigingen altijd doorgeven

Wijzigt jouw situatie: jouw actueel inkomen of jouw gezins- of woonsituatie? Laat het ons altijd onmiddellijk weten, want deze zaken beïnvloeden jouw puntenaantal. Soms betekent het dat je sneller een woning kan krijgen.